لوگو اصلی سایت

شرکت توسعه صادرات آرتا دکاموند

لوگو اصلی سایت

گرانول چیست و مراحل تولید آن چگونه است؟

گرانول در صنایع مختلف به خصوص صنعت پلاستیک سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. به کارگیری گرانول بازیافتی هزینه تأمین مواد اولیه را تا حد زیادی کاهش

می دهد که همین موضوع در تعیین قیمت نهایی برای مصرف کننده نیز مؤثر است.

مراحل تولید گرانول

گرانول به دو روش خط تولید گرانول خشک و گرانول رشته‌ای تولید می‌شود. گرانول برای تبدیل شدن به مواد اولیه باکیفیت مراحل متفاوتی را طی می‌کند تا بتوان ضایعات پلاستیک را بازیافت و از آن استفاده کرد. مراحل این دو خط تولید تا حدودی با یکدیگر متفاوتند که در ادامه به آن ها اشاره می‌کنیم.

مرحله اول جداسازی ضایعات پلاستیک است،.از آنجایی که هر پلاستیک ویژگی خاصی دارد ، ترکیب و ذوب آن‌ها با هم باعث تولید محصولی بی کیفیت می‌شود. 

مرحله دوم مرحله خرد کردن پلاستیک ها با استفاده از آسیاب است.

در مرحله سوم ،پلاستیک ها شسته می شوند و غبار و مواد اضافه از آن ها جدا می‌گردد.

فروسیلیس

مرحله چهارم نوبت به خشک کردن پلاستیک‌ها با استفاده از کوره‌های حرارتی می‌رسد تا رطوبت آن‌ها از بین برود.

مرحله پنجم یا مرحله آخر تولید گرانول بازیافتی، پرک‌های پلاستیکی را در ماشین اکسترودر ذوب می‌کنند و پلیمر ذوب شده را با استفاده از تیغ یا کاتر تیز به قطعه‌های کوچکتر تبدیل و در استخر آب خشک می‌کنند.

تولید گرانول بازیافتی خشک به این صورت است که خرده پلاستیک‌ها در اکسترودر یا دستگاه گرانول ساز ذوب می شوند و پس از عبور از صافی در همان حالت مذاب توسط تیغه یا کاتر برش می خورند و با گذر از مسیرهای لوله‌ای، حالت سرد و خشک به خود می‌گیرند.

تولید گرانول رشته‌ای با دستگاه‌های ساده‌تر انجام می‌گیرد. در این روش ابتدا پلاستیک‌ها در دستگاه اکسترودر ذوب و با عبور از صافی، به صورت رشته پلاستیک مذاب وارد استخر آب  می شوند و از آنجا برای خشک شدن و تکه تکه شدن به سمت آسیاب حرکت می‌کنند.   

تفاوت گرانول پی وی سی و پودر پی وی سی چیست؟

تفاوت‌های این دو ماده عبارتند از:

  • تفاوت ظاهری: گرانول پی وی سی ظاهری شبیه به ساچمه دارد که توسط دستگاه ذوب یا اکسترودر به آن شکل داده شده است. پودر پی وی سی همانطور که از اسمش پیداست، ظاهری به شکل پودر یا دانه‌های ریز و درشت دارد. پودر پی وی سی معمولاً یا از مواد بازیافتی تهیه می‌شود یا توسط پتروشیمی از مواد نفتی نشأت می‌گیرد. تفاوت ظاهری دیگر بین این دو محصول مربوط به رنگ آن‌ها است. رنگ پودر پی وی سی مانند پرک‌های بازیافتی وابسته به ضایعات است، در صورتی که رنگ گرانول پی وی سی کنترل می‌شود و بسته به نظر کارشناسان خط تولید می‌توان آن را تعیین کرد.
  • تفاوت کاربردی: از پودر پی وی سی می‌توان برای تولید گرانول و همچنین تولید محصولات پلاستیکی استفاده کرد، در صورتی که گرانول پی وی سی برای ساخت محصولات نهایی به کار می‌رود و از آن برای ساخت یک ماده اولیه دیگر استفاده نمی‌شود.
  • تفاوت در مواد اولیه و ساختار: مواد اولیه به کار رفته در گرانول پی وی سی به طور معمول از مواد بازیافتی که ممکن است به صورت پرک،خرده ضایعات یا پودر باشد تأمین می‌گردد. در تولید پرک هم از ضایعات خشک و هم از ضایعات نرم می‌توان استفاده کرد. در صورتی که برای تولید پودر پی وی سی استفاده از ضایعات نرم امکان‌پذیر نیست و در این فرایند تنها از ضایعات خشک استفاده می‌شود.

تفاوت XLPE و PVC چیست؟

تفاوت‌های این دو ماده عبارتند از:

  • کابل با روکش xlpe با کابل با روکش pvc از نظر رنگی با هم تفاوت دارند.
  • کابل ها با روکش pvc با مواد ترموپلاستیک عایق می‌شوند و درجه حرارتی قابل تحمل این کابل‌ها 70 درجه سانتی گراد است. در صورتی که کابل xlpe در دمای 90 درجه سانتی گراد هم مقاومت می‌کند.
  • میزان تحمل حداکثر دما از دیگر تفاوت این دو روکش است. کابل xlpe تا حدود 250 درجه سانتی‌گراد را در یک ثانیه تحمل می‌کند و کابل پی وی سی می‌تواند 160 درجه را در یک ثانیه تحمل کند.
  • کابل‌های xlpe در برای کابل‌های pvc از مقاومت رطوبتی کمتری برخوردارند و طول عمر کمتری دارند.
  • در ساختار کابل‌های xlpe از مواد هالوژنی استفاده نشده است، پس هنگام سوختن گاز سمی تولید نمی‌کنند.

انواع PVC و کاربرد آن

پی وی سی یا همان پلی وینیل کلرید یک پلیمر ترموپلاستیک است که به روش رادیکالی و با استفاده از از مونومرهای وینیل کلرید سنتز می‌شود. با توجه به روش سنتز پی وی سی و درجه پلیمریزاسیون آن، این ماده در دسته‌های مختلفی قرار می‌گیرد که هر کدام از آن‌ها برای کاربرد خاصی به کار می‌روند.

دو دسته اصلی پی وی سی‌ می‌توان به پی وی سی گرید (S) یا همان سوسپانسیون و پی وی سی (E) یا همان امولشن اشاره کرد. روش‌های دیگری مانند میکرو سوسپانسیون و بالک نیز وجود دارد اما عمده مصرف صنعت مربوط به پی وی سی S و E است.

پی وی سی S به روش سوسپانسیون تولید می‎شود و در فرآیند تولید این نوع از رزین وینیل الکل به عنوان عامل سوسپانسیون استفاده می‌شود. با توجه به سختی فرآوری این رزین نیاز به تجهیزات خاص دارد تا بتوان محصول دلخواه را تولید کرد.

 از محصولات قابل تولید با پی وی سی نوع S می‌توان به لوله، پروفیل پنجره، شیلنگ، زیره کفش، قطعات خودرو یا ورقه‌های پی وی سی نازک اشاره کرد. ورق پی وی سی یکی از جایگزین‌های اصلی چوب است و کاربردهای فراوانی در صنایع پتروشیمی و پلاستیک دارد.

پی وی سی E به روش امولسیون تهیه و از ذرات ریزتری نسبت به نوع S تشکیل می شود. این رزین برای مصرف جهت پوشش دهی، کوت کردن یک سطح مثل چرم مصنوعی مناسب است.

به طور کلی می‌توان گفت که از پی وی سی در صنایع آرایشی و بهداشتی، روکش سیم و کابل، خودروسازی، ساختمان سازی، لوله‌های فاضلابی، قطعات الکترونیکی و … استفاده می‌شود.

واردات PVC

ایران یکی از کشورهای پیشرو در زمینه واردات و صادرات در تمامی زمینه‌های محصولات است. وجود بنادر آزاد متعدد یکی از راهکارهای اشتغال آفرینی برای وارد‌کنندگان و صادرکنندگان محصولات مختلف در کشور است.

 بیشترین حجم واردات مواد پی وی سی از کشور عربستان سعودی، کره جنوبی و تایوان است. از محصولات وارداتی پی وسی سی برای کاربردهای مختلف می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ورق pvc در ضخامت‌های مختلف
  • روکش مات و هایگلاس pvc
  • نوار لبه pvc
  • فیلم pvc برای تولید دارو
  • گرانول pvc
  • انواع کمپوش pvc
  • کاغذ دیواری با روکش pvc

.

دیگاهتان را بنویسید